בראס – תעשיית המהפכה.
- יאיר ליבמן
- 19 ביולי 2019
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 6 באפר׳ 2020

"...Except that the puppy was a dog, but the industry my friends, that was a revolution. Knibb High football rules!"
-אדם סנדלר - 'בילי מדיסון' (1995)
**
גילוי נאות: לאחר התלבטות ומחשבה רבה, החלטתי לקבץ את בראס לנקשאייר ובראס בירמינגהם לסקירה אחת היות ו90% מהמשחקיות בשניהם הינה אותו דבר. וכעת, לסקירה!
**
מה:
בראס הינו משחק יורו כבד המיועד ל2-4 שחקנים בו אתה ושאר השחקנים מתמודדים להיות הטייקונים המצליחים ביותר בתקופה של המהפכה התעשייתית. במשחק אתם תילחמו על בניית מפעלים כגון: כותנה, מתכת, פחם, נמלים, מבשלות של בירות, מפעלי סחורה ועוד. יחד עם זאת, אתם גם תנסו לבנות רשת של תעלות ורכבות שיעזרו לכם במשחק להעביר את הסחורה הנצרכת אל אותם מפעלים.
כל שחקן בתורו יכול לבצע שתי פעולות:
1) בניית מפעל. 2) מכירה של מפעלי כותנה. (מבשלות בירה בברמינגהם) 3) לקיחת הלוואה. 4) פיתוח תעשייה. (היפטרות מאריחי מפעלים זולים בכדי להשיג מפעלים שווים יותר). 5) הרחבת הרשת תעלות או רכבות. 6) סיור. (פעולה זו נמצאת רק בברמינגהם)
את כל הפעולות אתם תבצעו עד שייגמרו לכם הקלפים בשני העידנים (עידן התעלות ועידן הרכבות) ובסוף אתם מחשבים נקודות על כמות המפעלים שבניתם/מכרתם, הרשת שלכם וכמובן, נקודה על כל 10 כסף שנשאר לכם והשחקן בעל הניקוד הגבוה ביותר, ווינר! **
תחושותיי:
אתם מכירים את המשחקים האלה שאתם מביטים על הקופסא ואומרים לעצמיכם: "חבל מאד אם לא אתחבר אליו מבחינת המשחקיות כי הוא פשוט נראה יפה" אז כאן נכנס בראס לתמונה וספציפית בראס לנקשאייר. אמנם בהתחלה דיי נמנעתי מלתת לו יחס בעיקר בגלל התמה. בנוסף שהמשחק היה נראה לי מעט מסובך מבחינת החוקים אך כעבור משחק ראשון, וואו!
בראס כנראה המשחק האסטרטגי ביותר שיצא לי לשחק. מדובר במשחק שמומלץ בחום רב לחשב לפחות חמישה צעדים קדימה בכדי בסופו של דבר לבנות את הרשת ואת המפעלים היעילים ביותר שלכם. יחד אם זאת, אלמנט של מזל נכנס לתמונה כשיש ברשותכם קלפים של ערים ויישובים או קלפים של המפעלים מסוימים שייעזרו לכם לבנות מפעלים במקומות ספציפיים אז יכול לקרות מצב שאתם תשלפו קלפים שאינם בדיוק יעילים לתור הנוכחי.

אמנם המשחק אינו מרובה חוקים קטנים שיגרום לכם לפתוח את הספר חוקים כל שתי דקות (עיינו ערך: מלחמת הטבעת ואביר קוסם). אבל הקסם בא לידי ביטוי כשאתם מנהלים את אותם חוקים במשחק: מתי זה זמן טוב לקחת הלוואה, מתי לבנות מפעל הכותנה, מתי להרחיב הרשת תעלות/רכבות, מתי לפתח את התעשיות וכמובן, מתי שותים בירה. בו בזמן לנסות לעקוב אחר הפעולות של שאר השחקנים, כגון אילו מפעלים הם יבנו, היכן הם ירחיבו את הרשת שלהם וכמה כסף ברשותם שייתנו להם לבצע פעולות יקרות ערך.
במשחק תוכלו למצוא כמה מכניקות מעניינות ומרתקות:
1. תור השחקן כרוך בעלות שהוצאתם במהלך תורכם - כלומר מי ששילם הכי הרבה, יהיה אחרון בעוד מי שהוציא הכי פחות יהיה ראשון בסיבוב הבא.
2. רכיבה על גביהם של שחקנים אחרים – כאן נכנס חד האלמנטים האהובים עליי במשחק וזהו להחליט אם אני עוזר לשחקן אחר בכדי להשיג את מה שאני צריך כעת או מחכה. בכדי להרחיב את הרשת שלכם או לפתח את התעשייה, אתם תצטרכו להשיג ברזל או פחם ולפעמים לא תצליחו להשיג כרגע בשוק מפני שאולי זה יקר מדי. אבל למזלכם אך יותר למזל השחקנים האחרים, יש ברשותם מפעלים לייצור ברזל/פחם כך כשאתם לוקחים את הקוביה האחרונה מהאריח שלהם, האריח מתהפך מיד ונותן לאותו שחקן הקפצה מיידית במדד ההכנסה ונקודות בסוף העידנים.
3. מי מפחד מהלוואה? דווקא במשחק זה, אפשרי ואף רצוי לקחת הלוואות מהבנק מה שייתן לכם את האפשרות לבנות יותר מפעלים ואז למכור אותם. רק תשתדלו לא להפריז, אחרת אתם תמצאו את עצמיכם במינוס עמוק מה שיהיה מרטיט עצבים ומאתגר לצאת ממנו במהלך המשחק.
**
אז מה ההבדל בין השניים:
בגדול ההבדל העיקרי שניתן להגיד על שני המשחקים הינה שבבראס בירמינגהם נחשב פחות מרושע לשחקנים בעוד שבלנקשאייר, זה נחשב אתגר לא קל לחזור על הגל במידה ועשיתם טעות אחת או שתיים בתורכם. בנוסף, בברמינגהם יש לכם יותר מפעלים שאתם יכולים לבנות/למכור/לפתח ובינינו, מי כאן לא רוצה אחרי יום ארוך בעבודה לשבת על איזה חבית בירה?!

עכשיו המשחק המקורי יצא ב2007 והסיבה העיקרית שעם השנים זה לא ראה הרבה שולחן מאז שיצא הינה האומנות הממש לא מושכת עין בלשון המעטה. הן מבחינת האומנות של הקופסא והלוח והן גם מבחינת הרכיבים של המשחק. עכשיו תתקדמו 9 שנים קדימה ולפניכם משחק שלדעתי מדובר באחד המשחקים היפים ביותר בתחביב זה שיצא לי לראות. גם מבחינת האומנות של הקופסא והלוח וגם מבחינת הרכיבים. במיוחד המטבעות קרמיקה במידה ויצא לכם לתמוך בגירסת הקיקסטארטר.
נקודה חשובה נוספת היא שברוב הסשנים שיצא לי לשחק בשני הגרסאות היא שברוב המקרים לא משנה איזו אסטרטגיה תבחרו, הניקוד בסוף המשחק יהיה מאד צמוד. אפילו למצב של נקודה אחת או שתיים מניצחון/הפסד שזה גאוני לא פחות לדעתי. **
לסיכום:
כמות שחקנים מומלצת: - 4. למרות שלדעתי הוא עובד טוב גם עם 2-3.
תמה: תכלס, לא התמה הכי מרתקת. לפחות לא אותי, להיות טייקון שלוקח חלק במהפכה התעשייתית אבל מצד שני, מי לא אוהב רכבות?!
אומנות המשחק: ישר ללובר.
רכיבי המשחק: גם ללובר.
שעות פעילות מועדפת: צהריים. ככה בין 2 ל4.
חטיפים מומלצים: בירה.
כובד: מרתון 42 ק"מ למוח.
משחקים דומים: במשחק תוכלו להרגיש תחושת היכרות היות והמעצב הוא מרטין וואלס כך שאם יצא לכם לשחק משחקים אחרים שלו כמו קיטור (שגם עליו כתבתי סקירה), עידן הקיטור ורכבות של העולם. אתם תרגישו דיי בבית.
**
8.5/10
Comments